Certification of a meat reference material based on a collaborative study

Authors

  • Claudia Marcela Salazar Arzate Centro Nacional de Metrología, CENAM, México
  • Laura Regalado Centro Nacional de Metrología, CENAM, México
  • Alberto Pazos Instituto Nacional de Tecnología Industrial, INTI, Argentina
  • Enrique Vivino Instituto Nacional de Tecnología Industrial, INTI, Argentina
  • Vania García Instituto Boliviano de Metrología, IBMETRO, Bolivia
  • María Rosa Pantoja Instituto Boliviano de Metrología, IBMETRO, Bolivia
  • Eliana Rocha Instituto Boliviano de Metrología, IBMETRO, Bolivia
  • Patricia Vacaflor Instituto Boliviano de Metrología, IBMETRO, Bolivia
  • Rodrigo Casiano Instituto Nacional de Metrología, Normalización y Calidad Industrial, INMETRO, Brasil
  • Mónica Regina Cucatti Instituto Nacional de Metrología, Normalización y Calidad Industrial, INMETRO, Brasil
  • Luciana Miyagushu Instituto Nacional de Metrología, Normalización y Calidad Industrial, INMETRO, Brasil
  • Renata Sousa Instituto Nacional de Metrología, Normalización y Calidad Industrial, INMETRO, Brasil
  • Thais Uekane Instituto Nacional de Metrología, Normalización y Calidad Industrial, INMETRO, Brasil
  • Monique Gonçalves de Melo Instituto Nacional de Metrología, Normalización y Calidad Industrial, INMETRO, Brasil
  • Xiomara Acevedo Superintendencia de Industria y Comercio, SIC, Colombia
  • Elizabeth Jiménez Superintendencia de Industria y Comercio, SIC, Colombia
  • Linda Patricia Jiménez Superintendencia de Industria y Comercio, SIC, Colombia
  • Myriam Jessel Rivera Superintendencia de Industria y Comercio, SIC, Colombia
  • Pedro Hernán Torres Superintendencia de Industria y Comercio, SIC, Colombia
  • Elena Larrea Instituto Ecuatoriano de Normalización, INEN, Ecuador
  • Lucía Navas Instituto Ecuatoriano de Normalización, INEN, Ecuador
  • Susana Silva Instituto Ecuatoriano de Normalización, INEN, Ecuador
  • Andrene Phillips Bureau of Standards Jamaica, BSJ, Jamaica
  • Dwight Random Bureau of Standards Jamaica, BSJ, Jamaica
  • Steve Acco Instituto Nacional de Defensa de la Competencia y de la Protección de la Propiedad Intelectual, Servicio Nacional de Metrología, INDECOPI, Perú
  • Ana Ramos Instituto Nacional de Defensa de la Competencia y de la Protección de la Propiedad Intelectual, Servicio Nacional de Metrología, INDECOPI, Perú
  • Christian Uribe Instituto Nacional de Defensa de la Competencia y de la Protección de la Propiedad Intelectual, Servicio Nacional de Metrología, INDECOPI, Perú
  • Galia Ticona Instituto Nacional de Defensa de la Competencia y de la Protección de la Propiedad Intelectual, Servicio Nacional de Metrología, INDECOPI, Perú
  • Cristina Toro Instituto Nacional de Defensa de la Competencia y de la Protección de la Propiedad Intelectual, Servicio Nacional de Metrología, INDECOPI, Perú
  • Lorena Francini Laboratorio Tecnológico del Uruguay, LATU, Uruguay
  • Rosana Reinares Laboratorio Tecnológico del Uruguay, LATU, Uruguay

DOI:

https://doi.org/10.26461/07.01

Keywords:

Material de referencia, Material de Referencia Certificado, trazabilidad, incertidumbre

Abstract

Through a collaborative project, comparison studies were carried out to improve measurement capabilities of participating laboratories, supporting them to produce, characterize and distribute reference materials in the food sector. The project was planned in four annual stages (milk, water, meat and grains). The third stage aimed specifically to quantify and certify the nutritional content of the parameters (nitrogen, fat, sodium and potassium) of a batch candidate as Certified Reference Material (CRM) of canned beef. This study was conducted in collaboration between several National Metrology Institutes (NMIs) and/or collaborating laboratories, which, once identified the possible causes of variability or bias in the measurements, as well as the opportunities of improvement, achieved the certification of the material beef. The CRM was distributed among the participants to cover the needs of the food industry of meat products and testing laboratories in their respective countries.

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References

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Published

2012-10-24

How to Cite

Salazar Arzate, C. M., Regalado, L., Pazos, A., Vivino, E., García, V., Pantoja, M. R., Rocha, E., Vacaflor, P., Casiano, R., Cucatti, M. R., Miyagushu, L., Sousa, R., Uekane, T., Gonçalves de Melo, M., Acevedo, X., Jiménez, E., Jiménez, L. P., Rivera, M. J., Torres, P. H., Larrea, E., Navas, L., Silva, S., Phillips, A., Random, D., Acco, S., Ramos, A., Uribe, C., Ticona, G., Toro, C., Francini, L., & Reinares, R. (2012). Certification of a meat reference material based on a collaborative study. INNOTEC, (7 ene-dic), 5–15. https://doi.org/10.26461/07.01

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